Állatútlevél

2004 október elsejétől kutyát, macskát és vadászgörényt nem lehet állatútlevél nélkül külföldre kivinni. Az útlevél tartalmazza az állat adatait, az egyedi azonosítóját, oltásainak, féregtelenítésének, kullancsellenes kezelésének valamint a tulajdonosának adatait. Az állatútlevelet a rendelőben állítjuk ki. A kiállítás feltétele, hogy az állat kétséget kizáróan azonosítható legyen, azaz mikrochippes megjelöléssel kell rendelkezzen. Az útlevelet egyszer kell kiállítani, az állat élete végéig használható, de az érvényességi ideje a veszettség oltáshoz kötött, amely a magyar törvények szerint 365 nap.
Külföldre utazás feltételei:a.) Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785)
b.) egységes európai állatútlevél
c.) Érvényes veszettség elleni védőoltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfelelően igazolt érvényességi idő feltüntetésével (hazánkban 3 hónapos, először oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év/ 365 nap).
Az utazást legkorábban az első veszettség elleni oltás dátumától számított 21 nap múlva lehet megkezdeni, mivel az Uniós irányelvek szerint a veszettség elleni védőoltást a beadásától számított 21 nap elteltével lehet érvényesnek tekinteni.
Időben beadatott, azaz 365 napon belüli veszettség elleni újraoltás esetén az egységes európai állatútlevél folyamatosan érvényes.
Figyelem! Ha a két oltás között több idő telik el, mint 365 nap, akkor az újraoltástól számított 21 nap múlva utazhat csak külföldre Kedvence!
Az Európai Unió országain kívüli utazáshoz az útlevélen kívül hatósági állatorvosi igazolásra is szükség lehet!