Mikrochip

Mikrochip beültetése (mini méretű is, helyi érzéstelenítéssel)

2013 januárjától jogszabályban előírt kötelesség, hogy minden kutyának négy hónapos korától chipes egyedi azonosíthatósággal kell rendelkeznie.
Az állatba behelyezendő jeladó egy szövetbarát kapszulában a kódot hordozó mikrochippet és egy antennát tartalmaz, mérete átlagosan 2,1×12 mm vagy 1,25×7 mm. A chip beültetése a nyak bal oldalán a bőr alá történik, nem jár nagyobb fájdalommal, mint egy injekció. A behelyezésnek látható, esztétikai következménye nincs, gyulladást nem okoz, az állatot nem zavarja. A chip nem sugároz, csak, ha egy speciális leolvasó kerül a közelébe. A chip által kódolt 15 jegyű szám teljesen egyedi és az állat ill. a tulajdonos adatait egy központi adatbázisból a nap 24 órájában, bármikor le lehet kérni. Mivel az országban minden állatorvosnál, menhelyen van mikrochip leolvasó készülék, így az elveszett, de chippel megjelölt állat rövidesen visszakerülhet jogos tulajdonosához. Tehát a chip nem alkalmas nyomkövetésre, nem GPS, de nagyon megkönnyíti az elveszett kutya hazakerülését.
A mikrochipes egyedi megjelölés ugyan csak kutyában kötelező ill. a külföldi utazás esetén macskában és vadászgörényben, de sokszor nagy segítséget jelent kijáró, elkóborolt, vagy balesetet szenvedett macska azonosításában is. Ezért javasoljuk a nem csak lakásban tartott macskák chipezését is!
A mikrochipeket két féle méretben készítik, rendelőnkben a kisebb méretű ún. mini chipet alkalmazzuk, amelyhez lényegesen kisebb méretű tű használható, sőt a beültetés során a szúrás helyén a szőrt lenyírjuk, lefertőtlenítjük és elérzéstelenítjük, így a mi pacienseink észre sem veszik, hogy a chip beültetésre került.