FOGKÖVESSÉG

A kutyák és macskák fogászati problémáinak döntő része a táplálkozásra visszavezethető civilizációs betegség.
A táplálékból és a nyálból a fogak felületén megtapadó "bevonat", foglepedék marad vissza.
Idővel a foglepedékbe különféle szervetlen sók rakódnak le, kialakul a fogkő.
A foglepedék kialakulását számos tényező befolyásolja: pl. a fogazat hibái
(torlódó, számfeletti, rendellenes helyen lévő fogak, harapási rendellenességek), a fogak felületének egyenetlenségei, sérülései.
Bizonyos fajtákban a fogkövesség az átlagnál is gyakoribb pl. uszkár, yorkshire terrier, tacskó, mops, perzsamacska. Egyedi hajlamosság is megfigyelhető.
A táplálék minősége, állaga (pépes, leveses, konzerv eleség), az etetés gyakorisága, a rágás hiánya döntően meghatározza, hogy Kedvencünk fogköves lesz-e.
Ha az állat előtt hagyjuk az eleségét és abból szinte folyamatosan, akár unaloműzésként eszeget pár falatot, akkor mindig lesz lepedék a fogain és rövid idő alatt nagyon komoly mennyiségű fogkövet "gyártathatunk".
Tartsunk etetési időket! Két etetetés között jut idő, hogy a nyál letisztítsa a fogak felületét.
A fogkő jellemzően 3 éves kor felett alakul ki, rendszerint a szemfogakon, majd az előzáp- és zápfogakon az íny közelében ill. az íny és a fog közötti területen, az ínytasakban.
A fogkőben megtelepedő baktériumok ínygyulladást hoznak létre. A gyulladt íny sorvad, a foggyökér szabaddá válik, a kórokozók a fogmederhez jutnak, a csont pusztul, a fog meglazul és kihullik.
A baktériumok mérgező anyagcseretermékei (a toxinok) felszívódva a belső szerveket, a szívet, a májat, a veséket károsítják.
A fogköves állat szájszaga émelyítő, gyakran nyálzik, nehezen és nem szívesen rág.
A fogkövesség nagyobb egészségügyi probléma, mint gondolnánk!
Megelőzés
A megfelelő szájhigiénia is hozzájárul Kedvencünk egészséges, boldog és hosszú életéhez!
Ha rá tudjuk venni állatunkat, hogy elviselje azt, hogy fogkefével a szájában turkálunk és hetente párszor meg tudjuk mosni a fogait, nagyon sokat tettünk egészséges fogsoráért.
Mivel nem tudnak köpni és általában a mentolos ízt nem kedvelik, az emberi fogkrémek nem alkalmasak a kutya fogmosásához.
Kaphatóak kifejezetten kutyák számára kifejlesztett és ízesített fogkrémek. Létezik ínyre kenhető gél, amely gyulladáscsökkentő és fogkövesedést megelőző hatású.
Az ivóvízhez is adagolható, olyan folyadék, amely meggátolja a fogkő kialakulását.
A csúcsminőségű száraztápok (pl.: Eukanuba) fogkövesedést késleltető technológiával készülnek, aminek hatására 50%-kal csökken a fogkő kialakulásának veszélye.
Különféle rágószalagok, csontok és általában a fogak használata, a rágás késlelteti a fogászati problémák kialakulását.
A legjobb szájhigiéniát mégis a rendszeres fogmosás biztosítja.
Félévente ellenőriztessük állatorvosunkkal kutyánk fogazatát.
Fogkő-eltávolítás (depurálás)
A már meglévő fogköveket csak ultrahangos készülékkel lehet eltávolítani.
A készülék rezeg, és vizet spriccel, ami kellemetlen a kutya számára, ezért korrekt fogkő-eltávolítást csak bódításban, enyhe altatásban lehet elvégezni.
A meglazult, gyulladt gyökerű fogakat el kell távolítani. A beavatkozás után a fogak felületének egyenetlenségeit polírozzuk.
Az íny gyulladása és a szájüreg normál mikroflórájának helyreállítása érdekében a depurálás előtt és után szükség lehet antibiotikumos kezelésre is.
A kutyák és macskák döntő többségének van valamilyen szintű fogászati problémája!
És az Ön Kedvencének?