TÁPLÁLÁS

Kedvencének élethosszát három dolog határozza meg:
- a genetika
Hogy milyen betegségre való hajlamokat örökölt, azt nem lehet befolyásolni.
- a környezet
Ebbe beletartozik a stressztől, a fertőzésektől, a mozgáson, az egészséges életmódon át a levegőszennyezettségig sok minden.
Ezek jelentős részét Ön befolyásolhatja, más részét nem.
- a táplálkozás
Ez kizárólag Önön múlik.
Kedvencének az alap élettani folyamatok fenntartásához, a növekedéshez, a mozgáshoz, a játékhoz, a betegségek leküzdéséhez szüksége van megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagokra.
Ezek a jól emészthető, állati eredetű fehérjék, a szénhidrátok, a zsírok, az ásványi anyagok és a vitaminok.
Az energia- és tápanyagszükségletet befolyásolja az életkor, a testméret, az élettani állapot, az aktivitás, a környezet klimatikus viszonyai.
Ezek az igények időről időre változnak és az állat életének különböző szakaszaiban sem azonosak.
Az olyan étrend, amelyben valamelyik tápanyag túlsúlyban van, vagy éppen hiányzik, súlyos egészségügyi problémákat okozhat.
Egyre gyakrabban találkozunk olyan, a helytelen táplálkozásra visszavezethető, un. civilizációs betegségekkel (szív-, vese-, cukorbetegség, elhízásból eredő mozgásszervi betegség, stb.)
, amelyek megfelelő táplálással elkerülhetőek lettek volna.
A megromlott egészség visszaállítása-ha még egyáltalán lehetséges- sokkal több időbe, fáradtságba és pénzbe kerül, mint az időben elkezdett megelőzés.
A legkönnyebb és legkifizetődőbb módszer arra, hogy kiegyensúlyozott étrendet biztosítsunk Kedvencünknek az, ha előre gyártott, teljes értékű tápot adunk neki.
Ezeket a termékeket tudományos kutatások alapján állították össze, így Ön biztos lehet abban, hogy állata megkap minden olyan tápanyagot, amelyre az egészséges élethez szüksége van.
A különböző méretű és különböző korú kutyáknak különböző a tápanyagok iránti igénye is, de nem mindegy, hogy milyet és mennyit kapnak a tápanyagokból.
A prémium és a szuperprémium tápok csak kiváló minőségű alapanyagokból készülnek, nem tartalmaznak mesterséges anyagokat.
Ezért emészthetőségük csaknem 100%, így a bélsár mennyisége kevesebbé válik, a táplálkozásra visszavezethető bélgyulladás, emésztési rendellenesség előfordulása szinte 0-ra csökken, amivel kezelési és gyógyszerköltséget takaríthat meg.
Nem terheli kedvence szervezetét a meg nem emésztett anyagok bakteriális bomlásából, rothadásából származó és a bélből felszívódó káros anyagokkal.
A tápok minősége között jelentős különbségek vannak.

Néhány tanács a táp kiválasztásához:

Ne a reklám, a csomagoláson lévő aranyos fotó, vagy a hangzatos szlogenek alapján válasszunk!
•Prémium minőségű tápok csak szakcsatornán (állateledel bolt, állatorvos) keresztül vásárolhatók, ABC-ben nem.
•Az összetevőket a csomagoláson csökkenő sorrendben kell a gyártónak feltüntetni (növényi eredetű összetevő vagy hús áll az első helyen?).
A kutyák ragadozó állatok, nem növényevők, állati eredetű fehérjékre van szükségük!
•Tartalmaz-e színezéket, tartósítószert, mesterséges ízesítőket?
•Hány gramm Kedvencének a napi etetési mennyisége az adott tápból (egy gyengén emészthető tápból akár kétszer annyit kell, hogy megegyen).
Túlságosan telt gyomor estén nagyobb a gyomor csavarodásának veszélye.
•Egy zsák táp hány napra elegendő? (Napi etetési költség?) A drágább tápokból általában kevesebbet kell etetni, tehát a zsák tovább tart, mint az olcsóbbakból.
Az állati eredetű fehérjeforrások (baromfi, bárány, hal, stb.) drágábbak, mint a növényi eredetűek, mint pl. a szója.
Az alapanyagok minősége is befolyásolja az árat: a jobb minőségű összetevők drágábbak, a csirkehús drágább, mint a vágóhídi melléktermékek.

A nem szuperprémium táp etetésével „megspórolt” összeg esetleg több százszorosát kell akár éveken át kezelésekre, gyógyszerekre költeni, ha a kutyát nem megfelelően táplálja!
A fényes szőrzet, jó csontozat, ép fogak, a szabályosan működő emésztés és az idős korban is megtartott egészség mind a helyesen megválasztott táplálás jelei.
Az Ön választásán is múlik, hogy Kedvence boldog, egészséges életet, méltó, szép öreg éveket és magas életkort él-e meg!